Een behandeling bij de chiropractor

Een chiropractor maakt gebruik van verschillende technieken om klachten te behandelen. De technieken worden aangepast aan de aard van de klacht en de bouw van de patiënt en is geschikt voor alle leeftijden.

Behandeltechnieken kunnen zijn:

 • Het manipuleren van gewrichten door er druk tegen te geven. Het geluid dat je hierbij kunt horen wordt veroorzaakt door het verplaatsen van vloeistof. 
 • Het gebruik maken van speciale behandeltafels om correcties op de wervelkolom uit te kunnen voeren. 
 • Activator, een klein klik apparaat voor zeer milde, gerichte behandeling 
 • Triggerpoint therapie 
 • Spiertechnieken 
 • Rek- of tractie technieken

Veel voorkomende klachten:

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van de rug. Helaas bestaat nog altijd het beeld dat de eerste rugklachten binnen twee weken spontaan weer over gaan. Toegegeven, sommige rugklachten herstellen inderdaad gelukkig binnen een paar dagen. Maar heel vaak blijven de klachten aanwezig of gaan even weg om daarna toch weer terug te keren. Om te voorkomen dat het herstel een langdurig en moeizaam proces wordt, is het belangrijk om tijdig een chiropractor te raadplegen. 50 tot 60% van de patienten komt met rugklachten bij de chiropractor.

Oorzaken van rugklachten

 • slechte houding 
 • weinig variatie in houding 
 • langdurige dezelfde activiteiten 
 • veel stilzitten 
 • weinig gezonde lichaamsbeweging 
 • onveilige tiltechnieken 

Eerst goed beoordelen, dan pas behandelen

NCA chiropractoren zijn de experts bij uitstek om een zorgvuldig bewegingsonderzoek te doen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, de spierfunctie en de balans. Daarnaast worden er specifieke testen gedaan om bijzondere situaties (bijvoorbeeld een hernia) uit te sluiten. Op basis van deze analyse stelt de chiropractor een effectief behandelplan op.

Als u last heeft van nekpijn dan kan dat van grote invloed zijn op uw functioneren thuis of op het werk. Nekpijn is een veel voorkomende klacht. Naar schatting krijgt maar liefst 70% van de bevolking er mee te maken. Als uw klachten niet vanzelf herstellen dan kan chiropractie uitkomst bieden.

Kenmerken van nekpijn

Vaak voelt nekpijn als een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek of boven op de schouders. Het kan zijn dat u merkt dat u minder goed kan bewegen met de nek, zoals bij het om kijken in de auto of op de fiets. Spieren voelen strak aan en soms kan het zelfs zo zijn dat u een geluid hoort tijdens het bewegen, vergelijkbaar met een soort ‘grindpad’ in de nek.
 

Andere klachten die u vanuit de nek kunt ervaren:

 • duizeligheid
   
 • hoofdpijn
   
 • uitstralende pijn naar de armen
   
 • tintelingen in de hand of vingers
   
 • oorsuizen of concentratiestoornissen
   

Behandelingen bij een chiropractor

De chiropractor zal eerst vragen stellen over uw klacht en u daarna onderzoeken.
Uw chiropractor kan verschillende technieken inzetten om de beweeglijkheid van de gewrichten in de nek te verbeteren. Ook worden er technieken gebruikt om de spieren te ontspannen.
Zo nodig krijgt u oefeningen en adviezen mee naar huis om de houding te verbeteren of de spieren te versterken.

Een chiropractor kan met verschillende technieken de meeste nekklachten op een veilige en effectieve manier behandelen.

Iedereen heeft er wel eens last van: hoofdpijn. 20% van de Nederlanders heeft zelf wekelijks last van hoofdpijn. Hoofdpijn is daarmee één van de meest voorkomende klachten. U kunt last hebben van verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende zijn: spanningshoofdpijn en migraine. Daarnaast kunt u last hebben van clusterhoofdpijn, hormonale hoofdpijn of aangezichtspijn. Teveel pijnstilling of cafeïne kunnen ook hoofdpijnklachten veroorzaken. Heeft u ook regelmatig hoofdpijn? De chiropractor behandelt met name uw spanningshoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn

Hoewel deze hoofdpijn ‘spanningshoofdpijn’ heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Deze hoofdpijn is niet ernstig, maar wel vervelend. De pijn kan verergeren door stress, slecht slapen, vermoeidheid of een verkeerde houding.

Uitgebreid behandelprogramma

De chiropractor beschikt over een breed scala aan behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. De behandelingen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een
goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding. Een gezonde levensstijl is van groot belang om deze hoofdpijnklachten tot een minimum te reduceren.

Migraine

Als u heftige stekende of bonzende hoofdpijn heeft, vaak aan één kant van het hoofd, dan kan het zijn dat u migraine heeft. De pijn wordt erger bij inspanning en het kan zijn dat u zich misselijk voelt en moet overgeven. Vaak is fel licht of een hard geluid slecht te verdragen. Soms wordt migraine vooraf gegaan door een ‘aura’. U ziet dan 30-60 minuten voor de hoofdpijn begint al een soort flitsen of schitteringen. In enkele gevallen kan het zijn dat u een doof gevoel, tintelingen of wat minder kracht heeft aan één kant van uw gezicht of lichaam. De migraine komt vaak in aanvallen.

Invloed zenuwstelsel op bloedvaten waarschijnlijk oorzaak migraine

Migraine wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door invloed van het zenuwstelsel op de bloedvaten. Medicijnen kunnen uitkomst bieden tijdens een migraine aanval. Ook uw voeding is van groot belang, want bepaalde voedingstoffen zoals wijn, kaas en chocolade kunnen een migraine aanval veroorzaken. De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. Chiropractie is helaas niet altijd de oplossing voor migraine, maar vaak kan een chiropractor wel helpen om uw aanvallen in frequentie en intensiteit te verminderen. Daarnaast kan uw chiropractor u adviseren over uw voeding en ander leefgewoonten. Dit kan er ook toe bijdrage dat u minder vaak migraine heeft en minder medicatie hoeft te gebruiken

Slijmbeurs- of peesontsteking?

Onze schouders hebben we dagelijks nodig. Schouderklachten kunnen heel belemmerend zijn en uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden. In veel gevallen wordt de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ (bursitis) of ‘peesontsteking’ gesteld. Ontstekingsremmers en injecties hebben meestal slechts een beperkt en tijdelijk effect.

De oorzaken van schouderklachten

Hoewel de diagnoses slijmbeursontsteking of peesontsteking doorgaans wel correct zijn, is het belangrijk om u te realiseren dat een ontsteking niet zomaar ontstaat.
 

Schouderklachten zijn vaak het gevolg van:

 • slechte (werk)houding
   
 • eenzijdige activiteiten
   
 • overbelasting
   
 • trauma
   

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Soms is het in eerste instantie niet duidelijk of klachten daadwerkelijk door de heup veroorzaakt worden, of een ander bron hebben.
Klachten uit het heupgewricht voelt u bijvoorbeeld meestal in de lies of stralen uit naar de knie. Ook klachten aan de bil, pijn aan één kant van de onderrug, buitenkant van de heup en bij het schaambeen worden vaak toegeschreven aan de heup. Meestal klopt dat echter niet en komt de oorzaak van deze klachten voort uit problemen van het bekkengewricht (SI-gewricht). Het is dus belangrijk om uit te zoeken of u daadwerkelijk heupklachten heeft en wat chiropractie voor u kan betekenen. Middels een gedetailleerd gesprek over uw klachten en een uitvoerig lichamelijk onderzoek zal uw chiropractor de oorzaak van uw pijnklachten proberen te achterhalen en de behandelmogelijkheden met u bespreken.

Artrose of slijtage van de heup

Eén van de oorzaken voor heupklachten is artrose (slijtage). De oorzaak van artrose is vaak onbekend en is meestal een proces van jaren. Veel mensen denken dat er niets meer aan te doen is, maar dit is maar gedeeltelijk waar. De slijtage kan inderdaad niet worden teruggedraaid, maar vaak er zijn wel mogelijkheden om de pijn te verminderen en mogelijk een operatie uit te stellen. Artrose hoeft bovendien niet altijd pijnklachten te geven. Als artrose wel problemen geeft, gaat dit vaak gepaard met pijn en stijfheid in de heup. Dit kan leiden tot een veranderd looppatroon met als gevolg daarvan veel spanning van de spieren in het gebied. Door deze problemen aan te pakken is het wel degelijk mogelijk pijn te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten.

Behandeling van klachten door artrose van de heup

Door speciale technieken toe te passen kan uw chiropractor u helpen met stijfheid en spierspanning in de heup. Deze technieken richten zich niet alleen op het heupgewricht, maar ook op het bekkengewricht, de lage rug en de spieren in het gebied. Door de behandelingen kunt u zich makkelijker bewegen en zal de pijn verminderen. Bij vergevorderde artrose is het mogelijk dat de chiropractische behandelingen de pijn niet meer verlichten. Uw chiropractor zal u dan doorverwijzen naar uw huisarts voor een röntgenfoto en om uw alternatieve opties te bespreken.

Ischias

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. Ischias is geen diagnose, maar een benaming die een symptoom of klacht beschrijft. De naam Ischias komt van de naam van de zenuw: Nervus Ischiadicus. Deze zenuw vormt zich vanuit de onderrug en loopt via de bil langs de achterkant van het been naar de kuit en voet. Als er ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw komt, kan deze geïrriteerd of ontstoken raken. Een van de meest bekende oorzaken van ischias is een hernia, maar ook op andere plekken zoals in de bil kan de zenuw bekneld raken. Dit zorgt voor de uitstralende pijn in het been.

Hernia

Een hernia (voluit: Hernia Nucleus Pulposus, HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering).

Oorzaken van een hernia zijn niet altijd duidelijk

Het is niet altijd duidelijk waarom een hernia ontstaat. Soms wordt het gerelateerd aan zwaar werk, of werk waarbij men vaak voorover staat of buigt. Maar juist ook een gebrek aan activiteit en veel zitten kunnen leiden tot een hernia. Wat we wel weten is dat het ontstaan van een hernia een geleidelijk proces is, al kunnen de klachten wel heel plotseling beginnen. Hernia’s zijn niet echt erfelijk, maar ze komen wel vaak bij meerdere familieleden voor. Mogelijk heeft dit te maken met bepaalde gewoontes in levensstijl die de kans op een hernia vergroten, zoals roken, wel of niet sporten etc.
 

Waaraan herkent u een hernia?

 • pijn of een tintelend/doof gevoel in een been, vaak ook onder de knie
   
 • de pijn verergert met hoesten, niezen, persen en bepaalde houdingen
   
 • soms kan er krachtsverlies optreden in het been
   
 • lage rugpijn kan aanwezig zijn, maar de pijn in het been overheerst meestal

 

Huisarts raadplegen

Als u problemen heeft met de controle over de blaas en darmen, dan kan het zijn dat u een grote hernia heeft, cauda equina syndroom, genaamd. Neemt u dan met spoed contact op met uw huisarts voor een doorverwijzing naar een neuroloog.

Bij de chiropractor

Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor u eerst vragen stellen over uw klachten en een onderzoek doen om de oorzaak van uw problemen te achterhalen. U krijgt altijd uitleg over de bevindingen en, met uw goedkeuren, kan een behandeling worden gestart. Naast de behandeling zal uw chiropractor u ook adviseren over praktische dingen om het uw rug tijdens het herstellen makkelijker te maken, zoals houding, levensstijl en oefeningen. Als aanvullend onderzoek nodig is, of er indicaties zijn dat chiropractie niet uw beste optie is, zal dit met u worden besproken en een verwijzing naar uw huisarts volgen.

Behandeling verlaagt de druk op de zenuw

Het goede nieuws is dat veruit de meeste hernia’s zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen. De chiropractor heeft verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias.
Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie van de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractie technieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose ‘artrose’ krijgen, dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit maar ten dele waar. Al kan het proces niet worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen.

Klachten ten gevolge van artrose

Artrose vindt het meest plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijk bewegen.

Onderzoek naar de oorzaak

Tijdens het eerste consult zal de chiropractor allereerst een gesprek met u voeren om een goed beeld te krijgen van de klacht(en) die u ervaart. Dit geeft vaak al een goed beeld van de mogelijke oorzaken van de klacht.

Uw chiropractor doet vervolgens een uitgebreid bewegingsonderzoek waarmee uw beperkingen in kaart worden gebracht. Daarnaast worden indien nodig specifieke chiropractische, orthopedische en neurologische testen gedaan. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto. De chiropractor verwijst u hiervoor naar de huisarts en overlegt indien nodig met de huisarts of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.

Behandeling

De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten, zo goed als mogelijk te herstellen. De stijfheid vermindert. U kunt beter bewegen en de pijn zal hierdoor afnemen.

Wat kunt u zelf doen?

In aanvulling op de behandeling kunt u ook zelf een aantal dingen doen. Een van de belangrijkste remedies tegen artrose is bewegen op een verstandige manier. Bewegen helpt om ‘olie’ in het gewricht aan te maken, zodat het gewricht gesmeerd blijft. Denk er wel aan dat u op de juiste manier beweegt, overbelasting kan de klacht verergeren. Bespreek te alle tijden met uw chiropractor hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Bij de diagnose ‘artrose’ kan de chiropractor veel voor u betekenen. Wacht niet onnodig lang: uw stijfheid kan daadwerkelijk verminderen, waardoor u minder pijn heeft en weer vrij(er) kan bewegen.

In Nederland ontstaan er elk jaar tussen de drie en vier miljoen sportblessures. Een aantal hiervan zijn dusdanig ernstig dat medische zorg nodig is, maar gelukkig geldt dat niet voor elke sportblessure. Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Sporten is een complexe motorische taak. Kracht, coördinatie, lenigheid en behendigheid zijn voorbeelden van factoren die belangrijk zijn voor de sporter.

Aangezien ons lichaam is gemaakt om te bewegen, is beweging nodig om ons lijf fit en gezond te houden. Vaak ontstaat er in de loop der jaren langzaam overbelasting, doordat we anders gaan bewegen dan we zouden moeten doen. Denkt u bijvoorbeeld aan een achillespees irritatie, terugkerende spierverrekkingen of de hamstringblessures van voetballers die blijven terugkeren. Bij dit soort hardnekkige problemen is de pijnlijke plek meestal slechts een compensatie en ligt de daadwerkelijke oorzaak elders in het bewegingsapparaat.

De chiropractor behandelt

 • rugklachten (tijdens of na het sporten)
   
 • nekklachten
   
 • terugkerende pees irritaties
   
 • verrekkingen van gewrichten
   
 • liesklachten


Zwakke schakels in het lichaam

Elk lichaam heeft zwakke schakels, ook het lichaam van een sporter. De chiropractor is uitermate goed in staat om te zoeken naar de zwakke schakel(s) in uw bewegingsapparaat. Op deze manier wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de pijn zit, maar ook waardoor de pijn ontstaat.

Inzet van combinatie van technieken

De chiropractor zal op basis van het onderzoek bepalen welke behandeltechnieken gebruikt worden om de oorzaak van de klacht aan te pakken. In de meeste gevallen zullen behandeltechnieken gericht op het verbeteren van het functioneren van de spieren en gewrichten worden gekozen. Meestal wordt dit aangevuld met specifieke oefeningen en adviezen omtrent de ‘do’s en dont’s’ van correct trainen en het voorkomen van blessures.
 

Voordelen van chiropractie bij sportblessures

 • behandeling van de oorzaak van de klacht, niet alleen het symptoom;
   
 • er wordt niet alleen naar de spieren gekeken, maar vooral ook naarde functie
  van gewrichten;

   
 • complete aanpak waarbij tevens veel aandacht is voor preventie.


De chiropractor kan vele sportblessures met diverse technieken behandelen. Hierbij wordt niet alleen het symptoom bestreden, maar juist ook de oorzaak. De chiropractor helpt u om weer goed te bewegen, zodat uw lichaam weer optimaal functioneert en hierdoor minder kans loopt op blessures tijdens het sporten.

Chiropractie en baby’s

Net als volwassenen kunnen baby’s in hun prille leven last hebben van ongemakken. Doordat uw baby niet kan aangeven waar het ongemak zit, wordt dit op andere manieren geuit. Dit brengt veel onrust teweeg in het gezinsleven, ouders zijn vaak ten einde raad. Een chiropractische behandeling kan een oplossing bieden.
 

Herkent u dit bij uw baby?

 • huilen (overdag, ’s nachts, tijdens het voeden, in een bepaalde houding)
   
 • geprikkeld/onrustig
   
 • sterk gebalde vuistjes
   
 • spugen/reflux
   
 • snel schrikken
   
 • overstrekken van de rug
   
 • onrustig slapen
   
 • naar de oren of het achterhoofd grijpen
   
 • slecht verdragen van voeding

Bevalling vaak de oorzaak van klachten

Problemen bij baby’s zijn vaak terug te voeren naar de bevalling. Tijdens de bevalling maakt het hoofdje bij doorgang door het geboortekanaal een sterke draaiing. Dit is normaal. Bij een te sterke draaiing worden nekgewrichten echter overbelast en banden en spieren worden wat meer uitgerekt. Dit leidt tot abnormale zenuwprikkeling, waardoor uw baby klachten kan ondervinden.

Het goed functioneren van de (bovenste nek)gewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren baby’s. In de eerste maanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex.
 

Een chiropractor behandelt

 • overmatig huilen (huilbaby’s) *
   
 • darmkrampen
   
 • spugen/reflux
   
 • slaapproblemen
   
 • asymmetrische vorm van het hoofd
   
 • voorkeurshouding en scheefgroei
   
 • ongelijk bewegen
   
 • scheefstand voet
   
 • kiss-syndroom **

   
 • * Huilbaby’s huilen minstens drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en langer dan drie weken achter elkaar. Huilbaby’s huilen meestal aan het eind van de middag of ’s avonds.
   
 • ** Kiss-syndroom staat voor: Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie. Dit betekent dat er stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van een kind kunnen ontstaan door blokkades van de bovenste nekgewrichtjes.

Zachte behandeling speciaal voor baby’s

De behandeling van baby’s is niet te vergelijken met de behandeling van volwassenen. De chiropractische behandeling van baby’s bestaat uit zachte druktechnieken en mobilisatie technieken om druk van een bepaalde wervel te verlichten. Baby’s reageren over het algemeen snel op de behandelingen. U kunt ook al vroeg beginnen, zelfs een baby van een week oud kan door een chiropractor worden behandeld. Er is geen enkele reden om te wachten aangezien er uiterst zachte technieken worden gebruikt.

Veilig voor baby’s

Onderzoek heeft aangetoond dat een chiropractische behandeling van baby’s veilig is. De toegepaste technieken zijn erg zacht. In de media verschijnen zo nu en dan artikelen waarin de veiligheid van de manipulatieve behandeling van nekwervels bij baby’s in twijfel wordt getrokken. Echter, de druk op de wervels tijdens een chiropractische behandeling vallen in het niets vergeleken met de krachten die er op de wervels plaatsvinden tijdens het normale geboorteproces. Van het ‘kraken’ van nekwervels is bij baby’s absoluut geen sprake!

Als uw baby slecht in zijn vel zit en u heeft het idee dat er meer aan de hand is dan de normale klachten van een pasgeboren baby, overlegt u dan eens met een chiropractor. Veel klachten kunnen worden behandeld en baby’s reageren over het algemeen snel op een behandeling.

Chiropractie en kinderen

Tijdens de opgroeiende periode kunnen kinderen lichamelijke klachten krijgen door rennen, vallen of door het dragen van een zware schooltas. Doorgaans herstellen kinderen snel, maar als een klacht blijft aanhouden dan moet u dit serieus nemen en kan een chiropractor uw kind helpen. Praktijkervaring leert dat kinderen vaak sneller opknappen dan volwassenen, na slechts enkele behandelingen is er al verbetering.
 

Oorzaken van de klachten van uw kind

 • Kinderen zijn vaak roekeloos: ze rennen, vallen en staan weer op. Niet altijd zonder gevolgen.
   
 • Uit onderzoek blijkt dat het dragen van zware schooltassen en een slechte houding in de klas ten grondslag ligt van allerlei klachten.
   
 • Uw kind heeft een aangeboren standafwijking van de voet, het bekken of de wervelkolom.
   
 • Uw kind was vroeger een huilbaby.


Een scheefstand door één van bovengenoemde oorzaken, heeft niet alleen gevolgen voor de onderrug maar ook voor de enkel, knie, heup, bovenrug en nek. Als dit langere tijd aanhoudt, gaan wervels en andere gewrichten vastzitten. Deze blokkades kunnen aanleiding geven tot (pijn)klachten.
 

Een chiropractor behandelt onder andere

 • rug- en nekklachten
   
 • hoofdpijn
   
 • schouderklachten
   
 • klachten geassocieerd met een scoliose
   

Ook zijn er positieve effecten gerapporteerd bij

 • oorontsteking*
   
 • ADHD/autisme *
   
 • bedplassen *
   

*alleen als de chiropractor hiervoor speciale bijscholing heeft gevolgd.
Deze informatie vindt u op de site van uw chiropractor.
 

Passende zachte behandeling

De chiropractor behandelt uw kind met zachte technieken passend bij de leeftijd. De behandeling is niet pijnlijk en de chiropractor legt duidelijk uit waarom er wat gebeurt. Het doel van chiropractische behandeling is om de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren en de functie te herstellen. Ook zal de chiropractor adviezen geven over de juiste lichaamshouding en eventueel oefeningen voor thuis meegeven die de wervelkolom van uw kind gezond houden. Soms kan het zinvol zijn om eens per half of heel jaar de wervelkolom te laten controleren.

Het oplossen van klachten op jonge leeftijd stimuleert de ontwikkeling van uw kind en vermindert sterk de kans op vergelijkbare klachten in de toekomst. 

De voordelen van chiropractie voor uw kind

 • bevordert plasticiteit van het brein en verbetert daardoor de ontwikkeling
   
 • optimaliseert de functie van het zenuwstelsel
   
 • ondersteunt bij de vorming van de normale curvatures in de wervelkolom.
  Deze curvatures zijn nodig voor beweging, balans, schok absorptie,
   
 • een recht postuur en bescherming van zachtere structuren
   
 • bevordert een correcte houding van de wervelkolom
   
 • vermindert eventuele pijnklachten
   

Veilig voor kinderen

Kinderen kunnen door allerlei oorzaken een chiropractische behandeling nodig hebben. Ze herstellen vaak sneller dan volwassen en na slechts enkele behandelingen is er meestal al verbetering. Doordat de behandelmethoden zijn aangepast aan de leeftijd van uw kind en uw kind voor de behandeling uitgebreid is onderzocht zijn de gebruikte technieken uiterst veilig. Als de chiropractor iets tegen komt wat niet in zijn werkgebied ligt, zal hij niet behandelen maar doorverwijzen

Chiropractie en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u rug- of bekkenklachten krijgen. U ervaart pijn rond het stuitje, schaambeen of u heeft uitstralende pijn naar de benen als u zit en loopt en na verloop van tijd krijgt u ook pijnklachten als u ligt.

Hormoonveranderingen zijn de oorzaak van uw klachten

Deze klachten ontstaan doordat uw spieren en banden door alle hormoonveranderingen wat meer uitrekken. Uw wervelkolom en bekken zijn minder stabiel. Ook verplaatst het punt van zwaartekracht van het lichaam, waardoor er meer druk komt te staan op de wervelkolom en tussenwervelschijven. Chiropractie kan een uitkomst bieden. Ook wanneer u een dikke buik heeft, kan de chiropractor u goed behandelen, zelfs tot vlak voor de uitgerekende datum. De behandelingen zijn veilig voor de ongeboren baby.

Een chiropractor behandelt

 • bekkeninstabiliteit
   
 • ischias, hernia
   
 • rugpijn, heuppijn, liespijn
   
 • nekpijn
   
 • spierkramp

Chiropractoren corrigeren de opgetreden afwijkingen aan het bewegingsapparaat waardoor er optimale bewegingsvrijheid van het bekken en wervelkolom wordt gecreëerd. De pijnklachten worden minder. Omdat chiropractie een dusdanig effect heeft op het functioneren van het zenuwstelsel, kan chiropractie ook op andere vlakken uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij extreme misselijkheid. Uw zwangerschap is hierdoor minder belastend en uw ongeboren baby kan zich optimaal ontwikkelen.

De voordelen van chiropractie voor zwangeren

 • bevordert optimale ruimte voor de ontwikkeling van de ongeboren baby door een symmetrische stand van het bekken
   
 • vermindert rug, nek- en gewrichtspijn
   
 • zorgt voor een grotere kans op een juiste positie van de baby
   
 • is een goede voorbereiding op een snelle bevalling
   
 • optimaliseert een gezonde zwangerschap
   

Speciale behandeltechnieken voor zwangeren

Chiropractoren gebruiken speciale technieken bij zwangere vrouwen.
U kunt hierdoor zelfs tot de laatste dag van de zwangerschap worden behandeld. De meeste chiropractische behandeltafels zijn zo in te stellen dat ze geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Daarnaast krijgt u ook oefeningen mee die u thuis kunt doen. De chiropractor kan u bijvoorbeeld begeleiden bij het trainen van de bekkenbodemspieren, zodat u voorkomt dat u last krijgt van zwangerschapsincontinentie. Sommige chiropractoren hebben extra bijscholing gevolgd voor het behandelen van zwangere vrouwen. De specialisaties staan vermeld op de websites van de chiropractoren.

Als u zwanger bent en klachten ervaart, dan kan chiropractie uw zwangerschap verlichten. U kunt zelfs tot vlak voor de uitgerekende datum een behandeling ondergaan. Door chiropractie kan uw ongeboren baby zich optimaal ontwikkelen en bereidt u zich goed voor op een snelle bevalling.